Το μέλι είναι ένα από τα ελληνικά προϊόντα με μεγάλη αναγνώριση διεθνώς λόγω της υψηλής ποιότητας, της θαυμάσιας γεύσης και του εξαιρετικού αρώματός του.
Το ξηροθερμικό κλίμα της Ελλάδας, η ποικιλία της ελληνικής χλωρίδας και ο παραδοσιακός τρόπος της μελισσοκομίας προσφέρουν πυκνόρρευστο μέλι, πλούσιο σε θρεπτικά
συστατικά και πολύτιμο για την υγεία.
Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 είδη. Κατατάσσεται σε μία από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες του κόσμου σε φυτικά είδη με ένα
σημαντικό ποσοστό ενδημικών φυτών που δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο (υπολογίζεται ότι 18% επί του συνόλου των φυτικών ειδών της χώρας μας είναι
ενδημικά). Πολλά από αυτά τα είδη είναι αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, που μεταφέρουν τις θεραπευτικές ιδιότητές τους στο ελληνικό μέλι.
Η ελληνική παραγωγή μελιού είναι 20.000 τόνοι τον χρόνο. Στην Ελλάδα υπάρχουν σήμερα 23.000 μελισσοκόμοι – οι 5.000 επαγγελματίες – που φροντίζουν 1.400.000
μελισσο-
σμήνη σε κυψέλες, το 10,8% του συνόλου στην Ευρώπη.
Όσον αφορά στις χώρες προορισμού του Ελληνικού μελιού, είναι:
Γερμανία, Κύπρος, Καναδάς, Γαλλία, Ην. Βασίλειο και ΗΠΑ, Βέλγιο,
Λίβανος, Σ. Αραβία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Σουηδία και: Ολλανδία,
Ελβετία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία λιγότερο.
Σημειώσεις, πηγές: greekvoyager.com
Μέλι Μαλισιόβα
μελισσοκομία | αγρόκτημα